Hírek magyarul Le Mans világából

Endurancing - Hosszútávú autóversenyzésről

Endurancing - Hosszútávú autóversenyzésről

Bathurst 1000 - A legnagyobb autóverseny

2016. október 05. - Endurancing

 

A Bathurst 1000 (ma Supercheap Auto Bathurst 1000) egy 1000 km-es verseny melyet az Ausztráliában található Mount Panorama versenypályán rendeznek meg a Supercars sorozat részeként. 1963 óta tartják Bathurstban, azóta minden évben megrendezésre került, 2001 óta általában október második hétvégéjén zajlik.

A győztesek a Peter Brock trófeával kezükben állhatnak fel a dobogó legfelső fokára. A trófeát a 2006-ban elhunyt Peter Brock-ról nevezték el. Brock a legsikeresebb eme verseny történetében, hiszen kilencszer nyerte meg a futamot. Ha Tom Kristensent Mr. Le Mans-ként tartjuk számon, akkor Peter Brock bátran nevezhető Mr. Bathurstnak. Brock nem csak a rekordja miatt híres, hanem az egyik legnépszerűbb is volt a rajongók között a maga idejében.

 

A Mount Panorama Circuit 1938-ban nyitotta meg kapuit, abban az évben az Ausztrál nagydíjat rendezték aszfaltcsíkján. A pálya közutakat is követ és jól ismert arról, hogy 174 méter a különbség a legmagasabb és a legalacsonyabb pontja között. Az első kanyar a Pokol Sarok (Hell Corner), egy 90 fokos balos. Ezt követi a Mountain Egyenes ahol az emelkedőn a 255 km/h-s sebességet is elérik a pilóták. Az egyenes a Griffin's Bend-hez (griffmadár kanyar) vezet, ami után egy éles balkanyar következik. Az 5-6-7-8-9-es kanyarok után érnek a versenyzők a Sulman majd a McPhillamy Parkhoz. A pilóták a Skyline-hoz érve a domborzati viszonyok miatt nem látják az előttük lévő kanyarokat 220 km/h-s sebességgel haladva a The Esses nevezetű kanyarkombináció előtt.

Ezek után érik el a leghíresebb kanyart a The Dippert.

A Conrod egyenesre érés előtt még vesznek egy éles balfordulót az „erdő könyökénél” (Forrest’s Elbow). Az egyenesben általában kiakasztják a fordulatszám-mérőt és 300-al érkeznek meg a The Chase sikánhoz amit maximális sebességgel közelítenek meg majd 130 km/h-ra lassítanak. A 23. és egyben utolsó kanyarral, a Murray kanyarral ér véget egy kör ezen a történelmi pályán, amely az elsőhöz hasonló derékszögű balos.

 

A tavalyi év talán Chaz Mostert hatalmas balesetéről lehet emlékezetes, amely a kvalifikáció alatt történt. A 2015-ös versenyt egyébként egy futam közbeni esőzés után a Craig Lowndes és Steven Richards által alkotott páros nyerte. Ez volt Lowndes 13. dobogós helyezése a Bathurts 1000-es versenyeken, amely abszolút rekord.

 

A verseny magyar idő szerint vasárnap hajnali 2:10-kor kezdődik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://endurancing.blog.hu/api/trackback/id/tr7511772963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2016.10.26. 15:23:45

A cikk címével nagyjából egyetértek (hozzáteszem, kis kiegészítéssel: az Indy 500 mellett), viszont ezt elírtad:

"Az eső kanyar a Pokol Sarok (Hell Corner), egy 90 fokos jobbos."

Merthogy balos, de ezt nyilván te is tudod nagyon jól ;)

Endurancing 2016.10.27. 20:20:10

@convar: Köszönöm, a hiba javítva. Valóban, az Indy 500 sem kis kihívás, már tűkön ülök, hogy a 100.-ról tudjak blogolni. :)
süti beállítások módosítása