Hírek magyarul Le Mans világából

Endurancing - Hosszútávú autóversenyzésről

Endurancing - Hosszútávú autóversenyzésről

Le Mans 2017: Toyota rajtelsőség körrekorddal

2017. június 16. - Endurancing

A Toyota Gazoo Racing szerezte meg a 85. Le Mans 24 órás pole-pozícióját, valamint a második rajtkockát is. Történelmi csütörtök este volt ez Franciaországban, hiszen mind a négy kategória körrekordját megdöntötték a 13.6 km hosszú pályán.

 

Az összetett elsőséget érő kört Kamui Kobayashi futotta meg a második kvalifikációs edzésen. A #7-es autó több mint két másodperccel volt gyorsabb Neel Jani 2015-ben futott rekordjánál és a 3:14.791-es kör az időmérő harmadik felvonásában is megdönthetetlen maradt. A #8-as Toyota Nakajimával lett a második, jelentős 2.3 másodperces lemaradással. A címvédő #1-es Porsche kezdheti meg szombat délután három órakor a harmadik helyről a futamot, mögé a csapattársa, a #2-es rajtszámú 919-es sorakozhat majd fel a rajtrácsra, amely 1 órával az edzés vége előtt megállt Brendon Hartley alatt. A harmadik japán LMP1-es versenygép csak az ötödik helyet tudta megszerezni, jócskán lemaradva a többiektől.

 

LMP2-ben is megdőlt a körrekord, hiszen Alex Lynn a #26-os G-Drive volánja mögött a 3:25.352-es körével 2 tizedet vert Vitaly Petrov Q2-ben futott körére. Petrov ideje azonban elégnek bizonyult a második helyhez, a #38-as Jackie Chan Racing még a leintés előtt kicsivel kaparintotta meg a harmadik helyet, utánuk pedig a két Rebellion követezik a rajtrácson. Fontos megjegyezni, hogy ez első kilenc helyezett ebben a kategóriában mind Oreca kasztnival rendelkezik, egészen a tizedik helyig kell hátramennünk, hogy megpillantsuk az SMP Racing Dallaráját, mellyel Mikhail Aleshin, IndyCar pilóta futotta meg a legjobb kört.

 

GTE Pro kategóriában borzasztóan soros a küzdelem, mindössze 1.8 másodperc van az első és az utolsó legjobb körideje között. Darren Turner volt itt a leggyorsabb a #97-es Astonjával. Sokáig úgy tűnt, hogy Aston Martin 1-2 lesz, de végül James Calado a 3:51.028-as körével a második helyre kvalifikálta az #51-es Ferrarit. Negyedik helyről szintén egy Ferka, a #71 startolhat majd szombaton, míg a legjobb Ford ötödik, a legjobb Corvette, szám szerint a #63-as a hatodik helyet csípte el. Michael Christensen mindössze a hetedik helyet szerezte meg a Porsche GT-s csapatának. Turner egyébként a kategória pole-t érő 3:50.837-es körével megdöntötte ebben a kategóriában a rekordot.

 

Az amatőröknél is új rekord született, Fernando Rees a Larbre Corvette-el egy 3:52.843-as kört futott, megelőzve Pedro Lamy-t a #98-as Astonban. Harmadikként pedig a Scuderia Corsa zárta az időmérőket a 488-asukkal.

 

A verseny szombaton délután 3 órakor kezdődik, Chase Carey, a Formula-1 új főnöke fogja meglengetni a francia zászlót, ezzel jelezve a pilótáknak és nekünk a 24 órás száguldás kezdetét.

A bejegyzés trackback címe:

https://endurancing.blog.hu/api/trackback/id/tr7712601103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása